1/1

Lyset påvirker oss mer enn vi tror. Det styrer døgnrytmen, skaper atmosfære og påvirker humøret vårt. Med lysestyring kan du med andre ord sette den rette stemningen i husets forskjellige rom.

På arbeidsbenken trenger man sterkere lys enn i stuekroken, og dette påvirker valg av lamper og pærer i husene våre. Samtidig gir moderne løsninger deg mulighet til å variere lyset i forskjellige rom, uten å bytte ut lampene. Du kan styre lysene sentralt gjennom mobilen eller via brytere og sensorer. Du kan heve og senke belysningen etter behov, og skape optimale forhold for både arbeid og hygge.

Tilpasset belysning er nemlig en forutsetning for å kunne jobbe effektivt eller virkelig være komfortabel i et rom. Med et lysstyringssystem blir dette mye enklere, da lyset jobber for deg og ikke omvendt. Lys er dessuten individuelt, og lyset du opplever som behagelig kan være for sterkt for andre. Det er nemlig slik at en 50-åring trenger mer lys for å se godt enn noen på 20, noe som ikke minst gjelder på baderommet.

Start med grunnbelysningen

Skal du belyse et rom er det viktig å starte med grunnbelysning, før du går videre med effektbelysningen. Her står du fritt til å velge hvilke detaljer i rommet du ønsker å fremheve, enten det er snakk om malerier, bilder, blomster, trapper eller andre pyntegjenstander. Vær dog oppmerksom på måten man bruker rommet, slik at du ikke eksempelvis belyser sofaen med spotter man får midt i ansiktet når man setter seg til rette.

Bruk dimmere

Styrken til lyset spiller naturligvisen rolle også, ved siden av plasseringen, og her kommer dimmere inn i bildet. Med en dimmer kan du enkelt kontrollere styrken til de fleste lyskilder, slik at hjemmet er funksjonelt i alle typer settinger. Dessuten kan dimmere hjelpe deg til å spare penger, ettersom lampene ikke vil suge til seg like mye strøm hele tiden.

Variasjon er nøkkelen

Et funksjonelt hjem er et hjem de rommene kan brukes til mye forskjellig, til alle døgnets tider. Med enkle grep kan du veksle mellom arbeidslys og hygge, og du trenger slett ikke styre alt manuelt hele tiden. Det finnes systemer som kontrollerer lysene dine automatisk, utfra parameterne du velger. Man kan eksempelvis stille inn lysene til å gradvis bli sterkere på morgenen, og på den måten skape en liten soloppgang på soverommet. I tillegg kan man sette opp sensorer som automatisk skrur på nattlys hvis man er oppe en tur etter man har lagt seg, eller hvis man har barn som engstelige for mørket. Sett opp en lyssti mot toalettet eller mamma og pappas soverom.

Trådløst hjem

Ved hjelp av moderne utstyr er det ikke lenger nødvendig at lysbryterne har sine egne ledning. I stedet kan man installere trådløse, batteridrevne lysbrytere, som er langt mer plasseringsvennlige. Du kan eksempelvis feste dem på trappestolper og andre plasser tradisjonelle ledninger bryter med interiøret. Moderne lyskilder har gjerne støtte for trådløse brytere i seg selv, men det er også mulig å styre eldre lamper trådløst. Du kan eksempelvis koble bryterne til stikkontaktene de gamle lampene får strømmen fra, eller bruke lyspærer som kan skrus av og på med mobilen uansett hva slags lampe de sitter i.

Bevegelsessensorer

Ved å bruke sensorer som merker bevegelse kan man reduserer strømregningen sin. Bruk av bevegelsesføler reduserer faktisk energiforbruket for det enkelte lyspunktet med inntil 20 %. Boder, ganger og kjellere er klassiske steder der sensorer er nyttige, men man kan også benytte dem andre steder. Kombinert med små, plasseringsvennlige LED-lamper kan man eksempelvis sette opp automatisk lys i klesskap eller skuffer.